Selasa, November 18, 2008

sujud syukurku kepadaMU

"subhanallah walhamdulillah wala ila ha illallah"

jam 2.45petang, hati aku terasa amat lapang, dan tenang teramat sangat.
sebaik sahaja keluar dari dewan peperiksaan (DECTAR).
melangkah keluar dengan wajah yang tersenyum.
memandang ke langit dengan penuh pengharapan.
syukur alhamdulillah.

tadi merupakan periksa terakhirku untuk semester ini.
dan periksa ini paling aku geruni.
bayangkan bagaimana gugur jantungku ini menanti 18 november.
memang kesilapan besar aku. aku studi las minit.
subjek biokimia ini, memperihal tentang aktiviti enzim dalam badan manusia.
malahan haiwan dan tumbuhan juga, mengalami tindakbalas yang sama.
studi las minit ni banyak menginsafkan aku.
makin aku studi dengan mendalam, makin aku menyukai subjek ni.
tetapi makin aku suka, makin aku gerun untuk menanti exam ni.
subhanallah..
aku banyak kali berhasrat nak repeat je paper ni..
tapi patut ke??
setelah 3 bulan aku bertungkus lumus datang kelas??
berbaloikah aku bayar RM 300 untuk course ni??
hanya sebab aku nak ulang balik paper ni?
tak patut tak patut.

di dewan periksa, bukak je soalan, memang aku tersentak..
susah gilerrrrrrrrrrrr!!
aku tak baca dan takingat..
aku belek dan belek..
tutup kertas soalan.. selawat dulu.. 
buka balik, dan jawab dulu mana aku tau..
oh... apa aku nak jawab ni? hentam jela..
bila aku hentam, macam ada satu lintasan di minda aku.
macam pernah baca je.. jadi, aku tulis berdasarkan lintasan itu.
lagi 15 minit masa tamat. aku menulis dengan laju...
meskipun aku yakin aku tak leh jawab.. aku terus hentam.. 
prinsip aku: jangan biar kosong jawapan.. paham!!
teruslah tulis jawapan merapu.. oh. masa tamat..
aku pandang muka prof, wajah aku senyum.
aku 
cium tangan prof, prof tanya camne??
insyaallah aku jawab. dengan sinis, prof perli, takleh jawab la tu..

aku terus tersenyum keluar..
hanya allah yang tahu, kenapa aku senyum..
subhanaallah.. aku menanti dan berdoa, moga semua exam yang telah kulalui, jangan bawah C.
terus aku sujud syukur.
betapa allah, telah banyak mengajar dan mendidik ku.
rasa nak menjerit je..

[usaha doa dan tawakal. semoga allah perkenan doaku untuk dapat anugerah dekan. jam 6.30petang. dibilik adli]

4 ulasan:

kopiah_alrazi berkata...

beselah tu rabe' kalu dh x brape nak dapat jawab dlm exam, aku rakanku, rakan kpd rakanku, rakan kepada rakan kepada rakanku tu pun same gak.

As student, kita sumenye pengalaman yang hampir sama, study last minit tu antara agenda yang x dirancang...haha..beselah leka..

Ape2pun, keputusan exam kita di tangan Allah, dr Khazanah Allah yang luas..Jadi, same2lah kita berdoa k.An-najah fil Imtihan.Tiada yang Mustahil k.
Jazakallah

Tanpa Nama berkata...

salam.
first thing first..berdoalah lepas hbs exam ni..ye..sbb awak dah usaha sungguh2 even las minute, still consider that u r berusaha,kan?
then..bertawakal..
ini konsep berdoa yg kita amalkan..
hope u can get deanlist this sem..
..but, 4 me...it is too far..tooo far....never get even..emm..dunmind..
:) ..at least,masih boleh blaja lg kan?

ok,4 u rabe'..take care ok? :)
wassalam.

arrabe' berkata...

terima kasih tanpa nama..
siapa gerangan agaknya.
insyaallah kita terus berdoa.
tapi subjek biokimia ni best sangat..
rasa cam na repeat, supaya lebih paham.. tapi.. malas la pulak..ish3..
terima kasih atas nasihat

arrabe' berkata...

kopiah:
tapi kan abu, kalau kita studi dari awal, gerenti lah leh lawan ngan cina..
aku tak puas hati dengan cina yang pandai..
nak dapat gak high pointer ! siap diorang tahun depan.. hehe..