Isnin, November 10, 2008

perform for the good n expect for the worse

“aku pelik sangat ayat ni – perform for the good n expect for the worse”

Alhamdulillah, kelas taksonomi baru je abis setelah 4 jam berbincang bersama prof latiff.
Nak pergi solat asar, da lewat sangat ni. Jam tunjuk pukul 6 petang.
Aku lalu depan gadis tudung labuh. Terkilas pandang pada failnya.
Eh, pehal dnegan budak ni. Dalam benak pemikiran aku.
Sekali baca macam “perform to get 4 except the worse” (aku tak ingat sangat ayat dia)
Aku minta dia tunjuk semula ayat tadi.
Aku makin pelik. Aku Tanya except ke expect?? Ingatkan dia kurang pandai bahasa inggeris.
Rupanya, perform for the great expect for the worse (lebih kurang la ayat dia ni)
Aku Tanya kenapa lak expect for the worse?
Dia beritahu aku. Dalam kita berusaha mengharapkan kejayaan. Jangan lupa untuk mengharap kegagalan.
Sebab semua ni ketentuan Ilahi. Maksudnya, dalam kita mengejar kejayaan, jangan terkejut kalau kita gagal pada suatu ketika.
Mungkin ini ada hikmah dari Allah.
Subhanallah, aku baru sedar benar ayat tu. Selama ni aku, asyik mengharap kejayaan tanpa memikirkan kegagalan.
Kerana aku tak pernah bersiap untuk gagal. Astaghfirullah hal azim.
Syukur kepada Allah mengingatkanku.

[huda afiqah yang menegurku, di bilik PMFST jam 6.05 petang, 9hb November]

7 ulasan:

BieLLa berkata...

hehe..ak pon sme..expect nk b'jaya je..best gak bc blog ko nh..hehe..rjin ko tulih slalu...

aboutislamicscience berkata...

thank you to chooese Islam

arrabe' berkata...

aku tulis sebab aku duduk rumah.. setiap hari boleh online laju..
hehe..
semangat sikit..
banding kat ptsl.. sabar jela

arrabe' berkata...

mas'ud i was look at ur blog.
a nice blog. but may be still new, and so many commercial thing.

thanks 4 ur islamic knowledge. i luv that

arrabe' berkata...

la biella kenapa blog kosong?

bintubillak berkata...

salam ziarah...
bnyk kali akk bukak blog adik, tapi tak sempat2 nak bg komen..sempat bca sekali lalu je..tahniah coz ade blog..teruskan pjuangan adik ngan penulisan yang mantap2 n pglmn2 yg boleh dkongsi bersama.erm..menarik jugak tentg ayat bi ni.btul sgt2 kite kne bersedia sekiranya kite ditakdirkan untuk gagal.tp bukan bersedia UNTUK gagal ye dik.kite perlu merancang untuk berjaya.kalau tidak merancang untuk berjaya, maka kita akan merancang untuk gagal..tapi seandainya kita dah usaha bersungguh2 untuk berjaya, tapi tidak ditakdirkannya, maka kita kene bersabar dan tidak boleh putus asa...erm..tahniah sekali lagi dr akk n gudluck for your exam especially :- KILLER SUBJECT...hehe..wassalam..

arrabe' berkata...

terima kasih kak..
makin bersemangat robe belajar.. lagi 2 hari kak !!! wah..