Isnin, Disember 01, 2008

aku dilemma1: persatuan?

vs

"pening fikir, tolong bantu aku"

antara menyertai persatuan dan mengelakkan diri dari persatuan..
mana patut aku pilih?

aku terasa penat bila berpersatuan. macam2 kerja nak kena buat.
terfikir aku, kan lebih baik aku duduk umah, membaca buku, relax, online, jalan2.
dapat juga rehat2kan minda.

tapi kadang fikir balik, lebih baik aku berpersatuan.
dapat juga aku pengalaman dalam berorganisasi.
dapat tingkatkan aku punya soft skill.

malangnya, aku kurang masa untuk timba ilmu.
aku jarang dapat membaca 10 muka surat dalam sehari.
nak tengok surat khabar pun, baca tajuk besar je.
kadang nak studi pun kurang masa.
sebab: berpersatuan.
dilema jugakla.. tapi takdela pada tahap kritikal.

jadi minta jasa rakan2 bantu aku dalam curahan pendapat.
mana patut aku pilih. aktif berpersatuan atau rileks sudah.
aku akan lawat balik blog ni pada 7 disember 2008.
salam ukhuwah.

[nak bertolak ke seberang takir terengganu untuk 4 hari]

14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salam ya akhi...:)
em...pd pendapat ana..akhi perlulah pandai bahagikan masa..
tym managemen kena betul.punctual.
...disebabkan akhi minat berpesatuan ni..so,wat la ngan minat..jgn mengeluh ye..:)
satu kelemahan umat islam (melayu) adalah malas..
so..ana rasa akhi patut kurangkan sifat malas tu..
:)
ok.salam

lillah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
lillah berkata...

salam dik.. hehe.. em.. akk minta izin nak share dgn adik di blog akk .. rasa mcm nak kupas persoalan nih..

rujuk : http://coretanfisabilillah.blogspot.com/2008/12/antara-persatuan-dan-studymana-1.html

Syam Ahmed berkata...

hmm... klu aq, aq pilih persatuan yg aq btul2 minat jer...hahaha

p/s: sekadar pandangan.. huhuh

amalhijazz berkata...

salam ziarah..sebenarnye sumer tu atas niat kita..kalu kita dah tekad nk berpersatuan, atau berorganisasi..klu ianya mnjurus kpd da'wah..xkisah le bil hal ke bii lisan ke..
kita dah bntu jalna Allah..kte dah luangkan mse utk Allah..
dan mse utk kita hbeskan dengn wajibat kita, bce bku...blaja..memang akn teruji\
yg pntng bile yakin kite da luangkan mse dgn Allah, Allah akn beri kite mse..pling x. kite akn dpt rezeki yg xdsgke2..
mse utk remaja buknle mse utk relax2 kosong..sebb hidup kite bukan utk dri sndiri..hidup bia bjase..

kopiah_alrazi berkata...

Salam ziarah,
hohoho..dilema ek, dilema belia @ remaja memang macam itu,
Siapa yg tidak memikirkannya bermaksud dia hampir tiada matlamat,
pandanganku terhadapmu Arrabe', masuklah apa-apa pun persatuan, tapi yang penting kita sentiasa membahagikan masa dengan study,
Bagiku, di Universiti, anda berhak memilih aktiviti yang ingin disertai berbanding di sekolah yang mana tiada pilihan,

Sebab akademik is the important thing.
Kerana pencapaian akademik kita merupakan akhlak kita,
orang akan dapat membaca akhlak kita melalui akademik kita,
Jadi, andai anda terlalai, byklah berdoa, dan kembali kepada nas dan hadith,
then, ko ingatlah kata-kata aku ni ek.
InsyaAllah, kita tidak mudah lupa.
Wallahua'lam

Asak berkata...

Salam geng..
Mungkin aku x dpt nk bg byk pndgn..
Aku pon idop dlm berpersatuan..
Aku join komander kesatria uitm..
Byk involve wat aktiviti kt uitm n opkim..
Yg terpenting adlh pembahagian masa..
Latihan pembahagian masa merupekan salah satu sbb pelajar ipta disarankan memasuki persatuan..
tp,even ngn pembhagaian masa yg bagus pon,kite tetap akn rase penat sbb bdn kite ade limit..
Ape yg aku cadangkan adlh ko amek supplement food or tablet ar nk tmbh tenage bdn ko..
Multivitamin ke ape ke..
Aku xtau nk cadang yg spesifik..
Huhu..
Lg satu,aku rase lg bgus kalo ko tros berpersatuan, die akn wat resume ko nmpk gempak..
huhu..
tu jek..
Harap komen aku bergune..
Salam

istadit berkata...

salam

nta cube buat jdual...buat snarai apa yg prlu dibuat...

tak salah nk berpsatuan, mnarik hdup ni kalau brpesatuan. bnyak perkara yang nta boleh buat

ok...byk2 baca buku ya ^__^

arrabe' berkata...

terima kasih atas pandangan sahabat sekalian.

pembahagian masa:
setakat ni aku tak pernah terlupa buat jadual harian. dan alhamdulillah aku dah bahagikan masa sebaiknya untuk belajar dan persatuan.

tapi yang masalah lain timbul, aku fokus aktiviti persatuan dengan semangat.
tapi bila masa untuk study dan membaca. penat dari persatuan datang tetiba.

aku masih tengah melawan perasaan penat ni. insyaAllah
cuti ni aku tgh cuba perbaiki masa aku balik. agar aku tidak terlalu obses dengan masa berpersatuan hingga memenatkan badan aku untuk studi pulak.
ada lagi 20 hari untuk cover kesilapan aku dulu.

arrabe' berkata...

malas:
kalau nak ikutkan malas ni datang bila penat.
macam asak cakap. makan vitamin, suplement?
ish3.mahal seh.
takpe, aku cuba bersenam. so, dapat hilang penat.
suapay lebih bertenaga.

minat:
kalau nak ikut semua aku minat.
rambang mata.
tapi entah, orang macam sentiasa aim aku untuk pegang jawatan.
aku just nak join persatuan untuk jadi ahli je.
kadang tu aku sukar nak menolak.
kadang nak tolak persatuan tu, rasa cam berat hati.
sebab takut diorang benci aku lak. huhu..
ke camne?

arrabe' berkata...

berdoa:
subhanallah maha suci Allah

lillah:
syukran atas nasihat yang membuka minda saya.
banyak pengajaran dan input.
insyaallah saya akan jadikan kata2 lillah sebagai azimat.

niat:
innama 'amalu bin niat.
pastikan setiap perbuatan kita ada niat yang benar.

masa untuk diri sendiri:
hampir terlupa untuk bersendirian.
astaghfirullah alazim.
terimakasih lillah dan hijaz

akhlak = akademik:
sekarang orang banyak tengok akademik. lagipun takkan nak hampakan ibubapa kita hanya dengan persatuan.
jadi kena seimbang macam dacing.

arrabe' berkata...

insyaallah aku akan pos kesimpulan dilemma1 kelak.
terima kasih atas nasihat dan pandangan.
moga Allah berkati kalian.

ismi_nanamujahidah berkata...

masih sempat ke nak komen?
hehe..
sonok bace komen2 sahabat enta...
at least bg kekuatan pd ana...
ana pun dalam dilemma...
bila kita dalam persatuan semangat tu tibe2 datang...
then bila belajar semangt tu len pula...
lumrah...as student kena pandai stabilkan keduanya...

ermmm alhamdulillah pas bercuti dgn famili ni ana dapat berfikir dgn lebih jelas lg yang mana perlu ana lakukan..
ana akui.. masa dirumah itulah kita kena hargai sebaiknya...
bersama mak... ayah... n adik2...
alhamdulillah..
thnx atas nasiht enta kat blog ana tu yer...
takda apa nak dijelzkan dgn ana....
insyaAllah enta akan dibantu Allah dgn dipermudahkan urusan jika enta ikhlas melakukan setiap yg enta lakukan...
insyaAllah...=)

arrabe' berkata...

belum terlambat untuk komen.
masing2 ada ruang dan peluang.
hanya kita yang berhak mennetukan mana kita patut pilih.

tahniah, moga pengalaman mengajar kita