Sabtu, Mei 02, 2009

ada seorang ni mencintaimu

"sekarang ni, siapa yang sayang kau?"

berbalik kepada cerita semalam.
aku tanya dia.
"ada tak orang yang sayang ko sekarang ni?
selain dia?"
N mengangguk. ada 3 orang.
aku tanya lagi, "ko percaya tak ada yang lebih menyayangi kau."
dia faham maksud soalan aku.
dia tanya "yang kat atas ke?"

itu pastilah.
memang semua orang akui dan teringin nak jumpa Allah.
siapa yang tidak mahu berjumpa tuhan.
sebab tu ramai yang menyembahNya.
dengan solat, kita menghadapnya.
kita berasa amat tenang dan puas berjumpaNya.

tapi, dia ni seorang lelaki.
dia amat cinta N lebih dari pakwe N tu.
dia bagi hadiah yang amat ternilai kat N.
N lupa kat dia ke?
bila dia nak meninggal dunia pun, dia sebut2 nama N.
dalam rohn
ya mahu tercabut dari jasad, apakah N tak mencintainya?
sakit sakit pun dia ingat N.

siapa?
muhammad sallahualaiwassallam.
dia lah yang mencintai N lebih dari orang lain.
amat sayang kepada N.
baginda dah meninggal pun masih memerhatikan N.
di akhirat pun dia akan bagi hadiah lagi (syafaat) pada umatnya.
apakah N balas cintanya?
cinta kepada muhammad?
ummati, ummati (umatku, umatku)
andailah boleh, muhammad akan sebut nama kita satu persatu.
sebagai tanda baginda sayang kita teramat sangat.
tapi kita je tak sayang baginda.
kita tak tengok pun hadiah (alQ) yang dia bagi.
tak pakai pun islam yang diberi.
tak sebut2 pun nama baginda.

meskipun muhammad dah takde, tapi cintanya masih ada.
contohilah muhammad, dan selawatlah sentiasa kepadanya.
cintai dia sepenuhnya lebih dari pakwe kita.
sebab muhammad lah kekasih kita selamanya!

jangan sedih kerana seorang lelaki itu.
meskipun dia nak clash sekalipun.
ingatlah kita ada kekasih lagi best dari pakwe tuh.
kekasih yang sentiasa menanti kita di pintu syurga.
janganlah sesekali lupakan dia, k?
balaslah cintanya dengan baca Al-Quran dan amalkan islam sepenuhnya.
ikutilah sunnahnya dan zikirlah kepada Allah.
selawatlah kepada muhammad dalam hati kita.
insyaallah, kita akan tenang dan tenteram.

[N bukan N sahaja, tetapi N adalah kita semua. bersama mencintainya.]

6 ulasan:

arrabe' berkata...

semoga N lebih tenteram.
jangan sedih kerana seorang tu.
tak semestinya dia baik untuk kita.
sebab Allah lebih mengetahui.
buatlah solat hajat.
mohon Allah pertemukan dengan suami yang baik.

di masa kesusahan ingatlah si dia ni yang sentiasa mencintaimu tu.
sentiasalah berdoa untuknya.

ﺧﻴﺮﺃﻟﺪﻳﻦ berkata...

betul betul
moga jumpa jodod yang lebih baeik..

ps: aah..aku la khai kajai bpsm..hehe

arrabe' berkata...

ooo.. k.. aku dah link

MeaBerry berkata...

erm. btl tu robek. kite kena byk berdoa spy allah bg jodoh kita yang baik. heheheee at the same time, kne baiki dri jd baik jugak la..

cakap kat N, jgn sedih2. ade ramai lagi org yang sayng kat N tu, parent die, kwn2 lagi. jgn sedih2. biasalah tu. stakat clash aje. bkn cerai berai.

takpe sedih sekarang. jgn sedih dikemudian hari.

i mean. jgn pas kawen sedih2. skang ni takpe la.

ape salah nye rase perasaaan clash tu. memang sakit. tapi boleh jadik kan kita better person n better lover.

hihihih.

arrabe' berkata...

pengalaman mengajar kita

MeaBerry berkata...

hahaa betul!