Isnin, Mac 09, 2009

hadiah hari lahir untukmu

"setiap hari pasti ada orang akan sambut hari lahir"

hari ni pun ada orang sambut hari lahir.
9mac. siapa lahir hari ni??
pasti ada surprise untuk anda, kan?
tentu anda tak sabar-sabar nak tunggu hadiah.
terutama dari orang y
ang tersayang.

yang pasti, pada masa kini, orang yang sambut birthday...
akan tidur lewat pada hari kelahirannya.
dia sanggup sengkang mata, sambil tengah mengecas henpon.
detik 12 tengah malam, matanya berpinar2.
siapakah yang akan wish aku dulu??
pasti itu yang dinanti. 
bunyi henpon berbunyi. mesej masuk.
"selamat hari lahir, moga panjang umur dan murah rezeki"
ayat lazim. 
ten
gok pulak siapa yang hantar.
o.. sahabat lama, mak ayah, adik beradik dan lain.
mesej masuk bertubi-tubi.
sampai jam 3 pagi, masih ada yang mesej.
esok pagi, pun masih ada yang mesej.
tapi....
yang tersayang masih tak mesej..
sedihnya..

sekali jam 9pagi. mesej masuk.
"maaf sayang, I tertidur semalam. penat I tunggu depan telefon jam 12"
pasti tersenyum jua akhirnya.
hati gembira sangat, orang yang diharap mesej jua.
pelik pelik... dengan mesej pun kita dah gembira.
belum lagi orang bagi hadiah.
tentu kita lagi gembira kan??
ini semua cerita rekaan aku, tapi aku dapat rasakan ia naluri semua orang.
semua akan rasa gembira bila ada orang mengingati kita.
lebih2 lagi, orang yang kita sayang yang duduk
 berjauhan dengan diri kita.
pasti rindu sangat kan? of coz, bila nak lepas rindu, kita akan call dan sms selalu kan??
eee.. seronoknya..

kenapalah aku cerita pasal ni. aku bukannya ada kekasih.
ish3.. bosan je..

maaf sahabat2 ku. aku perli diriku dan kalian.
aku perli diriku dan kalian dalam cerita di atas.
aku perli diriku dan kalian bila kalian mengharap kasih orang.
aku perli diriku dan kalian bila kalian tak pernah membalas kasih orang yang merindui kalian.
aku perli dan terus memerli diriku dan kalian.

apakah kalian lupa..
apakah kita lupa...
apakah kita memang pelupa...
nabi ketika berhadapan dengan izrail.
ketika roh nabi yang mulia ditarik perlahan2 dengan kesakitan yang amat menyakitkan.
nabi masih mampu memanggil nama orang yang amat dikasihinya.
ummati, ummati, ummati...
umatku, umatku, umatku...
bagaimana saat yang terakhir, nabi masih mengingat kita??
apakah perlu nabi mengasihi kita?
kenapa nabi sayang sangat kat kita??
dalam saat yang sedemikian nabi masih menyebut2 nama kita.
sahabatku... betapa sayangnya dan kasihnya nabi pada kita.
baginda amat mengharap kasih dan sayang dari kita semua.
tapi kita?? apakah kita merinduinya??
apakah kita menangis kerananya??
apakah kita sentiasa selawat kepadanya??
apakah kita tak tidur malam kerananya??
kenapa nabi yang mulia merindui kita, apakah kita tak menghargainya??

sahabatku sekalian, aku menegur diriku dan kamu.
ingatlah kalian, disebalik kita rindu dengan kekasih hati, ingatlah muhammad SAW adalah orang yang paling merindui kita.
baginda tidak mahu kita terjerumus ke lembah neraka.
baginda begitu mengharap kita bersamanya di dalam syurga.
apakah kalian tidak mahu bersamanya??
rasulullahlah kekasih kita paling agung.. cintailah baginda juga.
meskipun kita tak dapat mesej nabi, atau bagi hadiah kat nabi.
tapi selawat kepadanya pun dah memadai.
ditambah dengan penjagaan ibadah dan solat kepada Allah.
dengan kita jaga amanahnya, iaitu AlQuran dan Islam.

meskipun kita tak tahu kita ini masuk syurga atau neraka.
tapi tak salahkan kalau kita berserah kepada Allah.
kita sedaya upaya menjauhi kemungkaran.
dan melakukan kebaikan kerana Allah.
tak salah bertaubat tiap2 hari untuk memperbaiki kesilapan kita.
kita masih belum terlewat untuk kembali ke jalan Allah.
bersama2 kita pikul Islam ini bersama2 nabi kesayangan kita, Muhammad SAW.

[maha suci engkau yang Allah, kerana menjadikan kami umat Muhammad SAW. alhamdulillah]

5 ulasan:

arrabe' berkata...

jom selawat..
maaf ye kalau ada terkasar bahasa..

Tanpa Nama berkata...

allahuakhbar...
terasa begitu menusuk sekali bila teringt pejuangan Baginda..di saat akhir kehidupan..masih mengigti umatnye...malunye kpd diri ini kerana selalu lalai kepada Nya dan keaksihNya...

apa yg anta sebutkan memg betul..terasa betul..hehe..mengharap kan kekasih hati yg sementara..astagfirullah....sedangkan ada kekasih yg selama2nya..bagaimana ye utk hindarkan diri drpd kekasih sementara ni...

nasirah nasir berkata...

salam...
hari ni...
nas z puasa...
rugi sungguh rasa..
betul, nas mengharapkn
sumone 2 which nas bila
birthday..
padahal junjungan besar,
nabi muhammad saw, nas
biarkan jek...
astaughfirullahalazim...
nas sdey sgt hari niew..
kenapa...
mengapa???
nas x taw...
mungkin sbb nas rasa,
ada byk sgt dosa nas wat...
cinta nas pada rasul nabi x kesampaian...wallahualam...
moga...
kita, trs menyedari...
allah dan rasulNYA,
sentiasa mengingati kita n menyayangi kita lebey dr
segalanya di muka bumi allah ni...

Tanpa Nama berkata...

salam...
ie ie, btol3!!! sy mau di'wish' bila besday dan bila dh dpt, mmg sgt gumbira...
gumbira sbb tau, ada org syg kt kita, peduli kt kita...
makanya, besday org lain pon kna igt juga!!!
baru la org lain tu tau,kita pun sayang, kasih dan peduli...

(^_^)V
smile in peace!

arrabe' berkata...

masih belum terlambat untuk kita berubah bersama..
berubah untuk mencintai rasulullah dan mengikut akhlaknya..