Selasa, Mei 03, 2011

royal wedding dilesukan?

pernahkah anda... ?
tertanya-tanya pada diri kenapa aku buat benda ini?
sedangkan benda yang dibuat itu hanya sia-sia.
membazir masa anda buat benda tu.
terasa menyesal dan lemah lutut mengenangkan perkara sia-sia ini.
hmmm... takpelah, anda mungkin tak rasa kot.

cerita hangat minggu lepas di seluruh dunia.
semua menyaksikan perkahwinan diraja secara langsung.
aku turut tak melepaskan peluang ini.
sesak yang teramat di bumi London.
ada yang sanggup tidur di jalanan semata-mata hendak mendapat posisi yang jelas.
aku turut melihat banyak wartawan dan polis di merata-rata.
pagi yang cukup indah di bumi London.
solat subuh yang tenang dan kemudian aku bergerak ke Istana Buckingham.
hampir 3 jam menunggu kelibat putera William dari istana.
hanya gelagat manusia di sini yang dapat ku lihat.

sudah jam 3 petang, aku terus buka NTV7.
punya tak sabar, aku asyik melihat perbualan wartawan BBC.
namun, solat Asar perlu juga aku dahulukan.
tinggalkan sebentar.
hampir jam 5 petang, baru aku nampak kelibat Putera William dan Putera Harry keluar dari Istana. dengan kereta diraja yang sangat unik.
Putera Charles dan Camilla pula keluar istana.
mak Kate Middleton dan adik Kate, James Middleton.
Queen Elizabeth dan King Phillips pula meninggalkan istana.
di kaca televisyen, aku amati tetamu di gereja Abby. semua tak kenal.
kecuali David Beckham dan Elton John.
opss... ada yang bertudung.
aku tengok betul2 lagi sekali.
yeah, tepat sekali, Duli Yang Mulia Sultan Mizan Zainal Abidin dan Pemaisuri.
hebat!

hampir jam 7 malam waktu Malaysia.
aku tersedar semasa nak mengambil wudu' untuk solat Maghrib.
kenapa aku sanggup tengok perkahwinan ini?
apa aku dapat?
kerap kali aku fikir dan terus berfikir.
anda?
apa yang anda dapat dengan menyaksikan perkahwinan diraja British ini?
adakah hanya kerana Royal Wedding ini dipromosi dengan begitu hebat, membuat kita terpengaruh untuk menyaksikannya.
dengan alasan, tak nak terlepas peristiwa bersejarah?
andai Royal Wedding dilesukan, apakah sambutan sebegini juga?
dan kini, apa aku dan kamu dapat?


setelah berfikir, aku perlu betulkan pemikiran aku.
aku melihat Perkahwinan Diraja ini hanyalah untuk melihat budaya Barat.
ternyata, aku terasa beruntung dilahirkan dalam Islam.
entah kenapa, aku melihat gereja Abby seperti suatu yang tidak sehebat masjid.
bayangkan, gereja yang sangat besar dengan boleh memuatkan 1000 orang duduk di atas kerusi tetapi hanya digunakan untuk sekali sekala.
melihatkan Masjid sebagai Rumah Allah yang sentiasa dipenuhi (meskipun paling ramai hari Jumaat).
mendengar lagu ketuhanan kristian juga membuat aku bertambah bersyukur menjadi Muslim yang boleh membaca AlQuran dan memahami maknanya.
melihatkan upacara pernikahan kristian, aku berasa lebih sucinya ikatan pernikahan dalam Islam, tanpa perlu tok imam pegang tangan bakal isteri aku.
menilai kembali semua ini, aku berasa sangat beruntung menjadi seorang Muslim.
Allah sangat menjaga ikatan pernikahan dalam Islam.
syukur alhamdulillah....

4 ulasan:

Ainina Rosman berkata...

comelnya post ni! walaupun ada certain part yang tak berapa faham :D

nourelcahaya berkata...

LIKE~

Muhammad Ar-Rabi' berkata...

yang mana tak faham ainina?
kalau perenggan kedua tuh, berangan hari 29april berada di bumi London. hehe. nanti nak berangan berada di Wisconsin pulak...

hani khalisya berkata...

salam...suke rabi' wt perumpamaan seumpama itu...indahnya Islam kan....