Ahad, November 08, 2009

logo yang keterlaluan


"aku tertarik dengan nama kappa"

aku melihat kawanku memakai jenama kappa.
aku tak ingat apa. rasanya selipar.
aku tertarik dan terngiang2 dalam otakku akan istilah kappa.
aku tidak mengerti masa tu.

aku pernah melihat logo kappa.
tapi aku tak persoal sebab aku tak merasa apa.
aku tidak terfikir apape pun.
tetapi semalam, hatiku terdetik.

mak aku buka tv1 untuk tengok keputusan bola sepak kelantan lawan negeri sembilan.
3-1.
sebab aku tak tengok penuh.
dan negeri sembilan naik pentas sebagai juara.
aku asyik melihat canselor aku menyarung pingat di kepala pemain.
tahniah aku ucapkan.
tetapi aku perasan sesuatu yang amat kontra.
baju jersi kuning negri sembilan dengan logo kecil hitam.
aku melihat betul2. macam pernah ku tengok logo ini.
masih aku tak teringat logo apa.
tapi aku nampak logo 2 perempuan tidak berpakaian bersandar dalam warna hitam.
setiap pemain memakai jersi yang sama dan logo ada pada lengan belah kiri.
aku bertambah musykil, kenapa logo ini?
teruknya.

esok pagi, aku beli utusan melayu.
aku tidak mengerti kenapa utusan meloya?
adakah sebab utusan bias kepada politik sebelah pihak?
wallahua'lam.
aku teringat, ye, tu logo kappa.
terus aku cari di google.
klik sini untuk wikipedia.
oo.. maksudnya ia adalah tulisan greek.
itu biasa bagiku. biasa dalam sains.
klik sini untuk wikipedia company
keterangan tentang logo.
kenapa perlu logo ini, gambar tidak berpakaian lelaki dan perempuan bersandar.
bagi aku itu gambar yang tidak patut.

seboleh mungkin, janganlah guna produk ini.
seolah2 kita beli produk ini, kita menyokong logo itu dan perlakuannya.
ye, aku tahu, pasti ada yang kata, tak de maknanya, atau logo itu tak memberi kesan pun.
memang ia secara luaran kita nampak ia tak memberi kesan.
tapi kesan dalaman ia memberi persepsi yang tidak baik pada masa akan datang.
logo itu seolah2 mempromosi aktiviti zina kepada semua, meskipun ia tidak jelas.
dan bila kita selalu melihat logo ini di mana2, ia sedikit sebanyak akan menganggap logo itu biasa di mata nanti.
dan selepas itu, kita akan menganggap ia boleh jika dilakukan oleh orang ramai di tempat terbuka.
contoh terbaik, filem barat yang berkapel dan bercium pada zaman dulu2.
kita anggap ia budaya barat, dan ia sering ditayang di TV dan wayang.
kini??
ia sudah dianggap biasa di kalangan kapel2 ini.
ini bukan biasa, ini jalan ke zina.

awaslah kalian, ini hanya pandanganku.
terpulang pada kalian untuk memilih hakikat kebenaran.
benda kecik boleh menjadi besar kelak.
sentiasa awas dengan hal2 ini.
takutlah kepada Allah dan api nerakaNya.

[mohon maaf jika ia merugikan mana2 pihak, tapi jika aku salah fakta tolong beritahu, tapi aku yakin]

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum.

wow,if i didnt read ur blog,tak tau un sal nih bcz x tgk futbol sgt.
but your opinion ,i agree.
its one of the many things yang sepatutnya salah but org dah anggap "biasa" nowadays. sampai nanti satu masa,ppl will forget that it is wrong.
thanks for this post that to me,serves as a reminder to be aware of such things.

atyrah berkata...

salam

actually, saya dah lama perasan pasal logo ni. kawan2 ramai pakai masa secondary school dulu. kat u ni mcm tak nampak sangat. dah lama nak tegur kawan pasal logo ni sebab nampak semacam je. tapi takut member kata apa pulak. hopefully, dia perasan lah pasal logo ni.

ana_ayume berkata...

Assalamualaikum...
Isu yg menarik.Ana sgt setuju dengan pendapat abg robe'.Kappa tu sebenarnya berasal dari istilah couple right.. Tak sangka wujud logo yg mcm tu. Nampak mcm remeh tapi implikasinya besar kepada kita khususnya remaja Islam.Pada ana itu bukan sekadar logo, tapi agenda sekular secara halus.Bila ada org pakai barang-barang yang ada logo tu secara tak langsung sebenarnya dah jadi mcm iklan. Iklan tak berbayar yg menggalakkan budaya couple. Dalam Islam tak ada istilah couple. Couple itu pembuka jln ke arah zina. Kepada kawan-kawan, sahabat handai ana seru marilah kita sama2 cernakan fikiran,bukakan minda, fikir-fikirkan lah.. Jgn biar budaya couple dan logo ini terus menular.. Harap kalian mengerti..Jika kalian punya harga diri.. Realiti itu memang menyakitkan tapi ada seribu hikmah yg tersembunyi..wassalam.

Tg Abd Ghafar B Tg Ahmad berkata...

dalam teori yang dibaca dalam satu kertas kerja, "mengubah public opinion" yang diusrahkan oleh ketua dewan ulama', antara cara yang paling berkesan untuk mengubah public opinion adalah dengan pengulangan sesuatu perkara.

Pengulangan akan menyebabkan seseorang itu terbiasa dengan keadaan itu.

Hilangkan kebiasaan yang buruk,

Cikgu TG

Tanpa Nama berkata...

Kappa (uppercase Κ, lowercase κ or ϰ; Greek: Κάππα) is the 10th letter of the Greek alphabet, used to represent the voiceless velar stop, or "k", sound in Ancient and Modern Greek. In the system of Greek numerals it has a value of 20. It was derived from the Phoenician letter Kaph. Letters that arose from kappa include the Roman K and Cyrillic К.