Jumaat, Disember 30, 2011

komen makanan

setiap kali kita beli makanan bungkus atau makan di restoran atau pasar malam, pasti kita akan bertanya pada kawan, "sedap tak makanan tu?"
pasti ada jawapan yang positif dan negatif.
oleh itu, untuk mengelak mengomen makanan, masaklah sendiri ye.

3 ulasan:

aimi berkata...

selain makanan bungkus sedap ke tak.. kita patut tny benda yang kita guna bungkus tue biodegradable tak atau boleh di kitar semula tak.. lau tak jom bwk tupperware sendiri.. go green :)

alFarafisyah berkata...

~ana pernah terbaca, Rasulullah tak pernah 'komen' makanan yg dimakan. Kalau tak sedap, tinggalkan aje...sedap tak sedap, itu kan rezeki dari Allah. Bersyukur dgn apa yg ada.^__^

LakaranMusimBunga berkata...

[1] Aimi:
hehe... wah environmental la. betul2, tapi kadang tu, kita nak cepat, jadi tak kisah semua ni. camne ye, nak kena didik diri agar fikir ke hadapan dan loving nature for our future.

[2] alFarafisyah:
Rasulullah adalah contoh ikutan yang baik. mendidik diri juga untuk tidak mengata orang. tetapi bagi penjual makanan, sebolehnya elakkan penipuan dalam memasak. kadangkala, ramai pelanggan terasa tertipu dengan makanan yang tidak setimpal dengan harganya.