Isnin, Februari 11, 2013

tulisan buat ibu

[tulisan di bawah ini ditujukan khusus kepada Ibu Mazuin (setelah diperbaiki tulisan dan maknanya). umumnya buat Ibu sekeluarga dan adik-adik SEE Nature (cewah, adik!)]

Meninggalkan catatan nota sebagai tanda kenangan sangatlah sukar ibu. susah untuk digambarkan melalui kata-kata. tetapi semuanya tersiman baik di hati. dalam SEE Nature 2013, "bagai pungguk rindukan bulan" seperti saya status di Facebook sangat mempunyai maksud mendalam ibu. masa saya masuk denai taman alam pada 25 Januari, malam tu 14 Rabi'ul awwal memang bulan purnama. saya tengok bulan seolah-olah saya sedang merasakan sesuatu. Perasaan yang sangat mendalam. Terpana dengan suara burung hantu (pungguk) di malam yang sepi. Jauh dalam lubuk hati, "aku merindui sesuatu". Untuk makluman ibu, tidak perlulah berprasangka bahawa saya sudah berpunya (merindukan kekasih) "oh tidak ibu." Buat apalah diri ini mencari kasih orang yang belum pasti jodohnya buat diriku. Menanti belas dan kasih sayang sebagai saudara semuslim sudah cukup ibu. "hormat-menghormati, berbudi bahasa, pandai menjaga hati, sudah cukup membuatkan hati ini tenang, ibu". Terutama sikap ibu, ayah, faiz, atthir, asil, atteya, aissar, asiff yang melayan saya dengan baik meskipun saya hanya singgah sekali-sekala. Di samping itu, keberadaan rakan-rakan muda (junior) yang saya sudah kenal (ina, ain, anis, azila, jannah, araffah, raihan) dan yang baru kenal (hafis, hudhairi, nik, nash, adib, abg halim, hayati, izzah, khai, rashidah, khadijah, farhanah, ayu) dalam SEE Nature 2013 juga memberi banyak ketenangan dalam diri ini. Terasa mahu tinggal lebih lama di sini. Namun, atas kerja yang menanti di UKM, alhamdulillah syukur dengan "hanya sempat menikmati secebis kasih sayang ibu ini".

Ibu, bagi saya "bagai pungguk rindukan bulan" sebuah perumpamaan yang sangat memberi erti mendalam. setiap manusia mencari erti ketenangan ini. Mencari-cari. Begitu juga saya, rindukan akan suasana ini dalam sehari-harian kehidupan ini. Melihatkan ibu sekeluarga dengan peserta SEE Nature yang saling bertoleransi, saling memahami, tolong-menolong adalah satu pengalaman yang indah yang sempat saya saksikan sendiri dan sukar diperolehi bersama. Alhamdulillah ibu, saya rasa pasti rakan-rakan muda saya ini merasai pengalaman yang sangat bermakna dalam SEE Nature bersama ibu. Selain itu, percayalah ibu, hubungan dan bakti yang ikhlas ini, keringat dan lelah kita yang keluar ini diniatkan kerana Allah akan melahirkan satu kepuasan yang berganda nikmatnya.

Mendengarkan kisah ibu sekeluarga, mendengarkan kisah rakan-rakan muda telah mengajar diri ini erti pengalaman dan pengajaran yang berbeza dalam setiap diri manusia. Daripada pengalaman dan pengajaran yang ditempuh inilah yang membentuk dan mencorakkan keperibadian seseorang itu, "kan ibu?" Teringat kisah Rasulullah SAW, tokoh agung dalam lembaran sirah. Sebagaimana Rasulullah yang dilahirkan tanpa ayahanda, dibesarkan tanpa bonda, didewasakan oleh bapa saudara ditambah dengan pelbagai pengalaman dan keperitan hidup, telah menjadikan Baginda tokoh terulung dengan keperibadian dan akhlak yang sangat tinggi. "begitulah ibu, dalam status di Facebook, saya terkenang akan seseorang itu yang penuh dengan pancaroba hidup, dan kini beliau menjadi seorang yang sangat berakhlak mulia."

Saya juga inginkan sebegitu ibu, ingin menjadi seorang yang sangat tabah menghadapi segala cabaran dan dugaan di dunia ini. dalam pada masa yang sama, masih mengekalkan akhlak islami yang baik kepada Allah dan sesama insan. "oh, bagai pungguk rindukan bulan kah?" untuk saya capai semua ini ibu? melihat ibu yang gigih berkerja dan berusaha, dengan kehadiran suami dan anak-anak yang baik, saya yakin, jika kita berusaha (meskipun sukar) memahami dan belajar dari pengalaman dan pengajaran kehidupan orang lain, akan menjadikan kita insan yang lebih baik nanti.

"Mengenang kembali semua ini ibu, menjadikan kita lebih matang". Ibu, kalau dilihat dari peribahasa dan perumpamaan orang-orang terdahulu, mereka banyak menggunakan elemen alam dan seni dalam mendidik diri generasi akan datang. Agaknya kalau kita dapat gilap program SEE Nature ini, pasti ia akan menjadi lebih baik dalam membentuk keperibadian seseorang itu. SEEK memerhati kejadian dan makhluk alam di sekeliling kita seperti kera, lotong, burung, rama-rama, kelip-kelip yang sentiasa berzikir kepada Allah. Fungsi masing-masing hidupan ini adalah untuk kesejahteraan manusia. Kita dan mereka saling memerlukan. EDUCATE pemahaman akan interaksi ini membuatkan kita memahami alam dan menghargainya. dan EMBRACE dari sinilah, kita akan mula meyayangi alam dan sesama manusia. "Seperti ibu kata, ibu suka korek rahsia seseorang itu (bukan untuk mencari aib atau ada muslihat) tetapi untuk ibu kenali mereka lebih rapat = SEEK. Kemudian ibu bantu setiap individu itu melalui nasihat dan sokongan = EDUCATE. Dan dari situ timbul rasa kasih sayang kita bersama = EMBRACE.

Terima kasih ibu, pengalaman 18 hari (bagi mereka) dan 8 hari (bagi saya) banyak mengajar kami erti hubungan sesama insan dan sesama alam. Pastinya ia akan membawa kita menuju kepada keredhaan Ilahi. Terima kasih ibu.

SEE Nature is a never ending story.


Tiada ulasan: