Khamis, Julai 29, 2010

sayang Allah pada wanita


andai dikau tahu tudung bukan sekadar fesyen atau syarat2 majikan.
pasti dikau akan tangisi betapa sayangnya Allah pada diri insan berjantina wanita.
Mengapa tidak?
Sayangnya Allah pada wanita sehingga ada surah Nisa’
Pelbagai nasihat maha pencipta buat kaum hawa.
Apakah dirimu masih terasa teraniaya?
Dipaksa menutupi segala kecantikanmu?
Betapa ayu mahkota perempuan lain yang terserlah.
Masihkah diri terasa terhina kerana bertutup litup?
Sayangnya Allah pada wanita pasti ada sebabNya.
Adakah wanita membalas kasih sayang Allah dengan menurutiNya?

[muhammad ar-rabi' - WCBR]

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

saya bukan asal sek agama, tp pakai tudung labuh

dulu mula2 pakai sbb ayah suruh.. sblm baligh g ayah da suh wat perjanjian, sbb dia tau anak dia ni mmg special cket.. hehe.. ayah suh janji, ble da baligh je kena pakai tudung labuh, sbb sblm tu ayah suh pakai yg labuh degil tak mo pakai.. so janji la jugak dlm keterpaksaan,..


pastu ble da baligh je ayah start krete nak g beli tudung.. haha.. dlm hati doa byk2 biar kedai tu tutup.. hehe.. punya la bertuah punya anak.. pastu kedai tu bukak jgak.. ayah suh beli byk2, mengada tak mau. nak satu je..

episod drama tak abes kat situ.. stiap kali kuar rumah mesti nak berdebat ngan ayah, nape mesti pakai tudung labuh, yg 4 segi tu pun tutup aurat gak.. tiap2 hari ayah search internet, bukak buku2 kat almari utk tunjuk bukti dan dalil nape kena pakai tudung labuh.. pastu ble dah puas hati dgn bukti baru lah nak pakai.. menyusahkan ayah tak abes2..

pastu da lama2 pakai tudung labuh.. saye plak cerewet lebeh2 tak mau pakai tudung yg kain dia lembut, or warna cerah..or yg melekat kat badan.. lebeh2 btul.. menyusahkn mak je nak beli tudung kena cari byk2 tempat.. n mak tak kan beli sendiri, mesti bawak saya sekali, takut saya tak nak pakai tudung tu.. ngeh3..

n now, walwpun d pandang serong, tetap nak pakai tudung labuh gak.. alahai, lantak dorang la kan..

apsal saya cite sume ni ea? sebab tgh rindu gile tahap kritikal kat mak ngan ayah..huhu..owh ye, en. arrabe doa la byk2 supaya tak dpt anak mcm saye, t menyusahkan je nak wat dialog ilmiah stiap kali nak suh wat apa2.. ngee

n lps baligh benda pertama yg ayah saya ckp, kalo nak kawen bagitau kat ayah, jgn bercinta! ayah blh nikahkan.. kuang3..

n sampai skrg saye tak pernah bercinta ngan mana2 lelaki sebab takut kena kawen.. hehe.. en.arrabe juga blh mencuba petua itu k.. supaya anak en. tak buwat perangai.. tp harap2 tak de la sampai takut dkt lelaki mcm saya..

blog encik ni mengacau betul la, saya nak update blog saye sbnarnya tadi.. kan dah tak jadi.. k, takpela.. ada tips2 berguna utk encik trus berdakwah, hehe

Shbt arrabe' berkata...

Salam alaiki sahabiah tanpa nama...

menarik sgt komen enti...
bersyukurlah...
tersenyum ana menbace usaha2 ayah n mak enti...
bertuah sungguh2 dapat ibu bapa yang sekali pun nampak mcm memaksa..
tp tahu apa erti menutup aurat didalam agama...
erti perlunya dilonggarkan baju..
erti perlunya dilabuh kan tudung itu menutupi dada....

subhanallah...
ujian ana tak sama dgn ukhti...
cume same nye ana juga bkn dr sekolah agama....

Alhamdulillah walau bkn dr keluarga yg terlalu menekankan tntg perlunya tdg labuh.. n etc..
Allah mash sygkan ana untuk mencari fitrah dan fikrah sebenar seorang Muslim...
ana mula bertudung labuh dalam diam...
di usia mgkn sepertinya terlewat...
rase tersia2 usia muda sebelum matrikulasi..
namun alhamdulillah...
perlahan2 keluarga mula menerima..
walaupon ade juga ujian2nye... ^^

ape2pun...
^^ moga ukhti terus kuat dlm menjaga...
doakan ana juga ye...

syauqah wardah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

komen kat atas delete sbb tadi terlupa nak buang link blog.. hehe.. malu la.. perangai cam bdk2..akak senior tak leh baca,.. ngeh3

ameen.. moga kte sama2 kuat..

tp camne nak hilangkn kerinduan tahap kritikal kat mak ngan ayah ea.. da smpai demam2 dah ni, nak makan pun tak lalu.. tapi ok gak, blh jimat duit.. hehe

Muhammad Ar-Rabi' berkata...

syukran atas perkongsian tanpa nama. kadang2 pengalaman yang begini perlu dikongsi bersama, agar kita tahu punca2 masalah dan boleh mencari jalan penyelesaian nanti. (namun pengalaman ini perlu terpelihara daripada mengaibkan diri- alhamdulillah anti tak perkenal diri).

kadangkala saya tertanya, susahkah untuk menjaga aurat? ataupun sebab didikan tidak bermula daripada kecil? apatah lagi bila saya bukan perempuan, sukar untuk memahami jiwa perempuan.

saya merasakan ramai wanita sedar mereka adalah beragama islam dan mereka yakin dengan qada qadar Allah, tapi dalam bab penjagaan aurat, seperti ada kurang di situ. adakah mereka tidak tahu atau buat2 tak tahu.

perubahan itu mungkin sangat sukar bagi mereka yang tidak bertudung hendak bertudung. daripada yang bertudung ketat, kepada bertudung longgar. kerana persepsi orang tudung labuh sangat banyak. terutama bila orang kata budak tudung labuh sangat islamik.

seolah2 mereka tidak mahu digelar diri mereka islamik. mungkinkah mereka berasa malu untuk memikul persepsi orang ini?

persoalan2 ini masih bermain di fikiran saya.

tentang perkongsian tanpa nama, syukran. alhamdulillah kamu ada keluarga yang sangat bersabar dan sayang akan anaknya. hubungilah mereka. semoga kita dirahmati Allah