Khamis, Julai 18, 2013

Didik anak dengan kebaikan

Semalam sementara nak tunggu berbuka, melayan depan TV sambil mencari rancangan menarik. pelik semua cerita cinta di bulan mulia Ramadan. dengan tema perempuan terdesak mencari lelaki. mungkin akhir Ramadhan nanti, dia insaf dan bertaubat. kesimpulan, terus buka TV hijrah, rancangan Khawater Shabab siri kedua. oh menarik.

beliau bercerita tentang cara didikan anak-anak yang terdedah bermain games yang melalaikan. pendekatannya, beliau berbual dengan kanak-kanak yang bermain games, Sughairi (pengacara) bertanya sedang main apa? kanak-kanak itu berkata nak cari pembunuh mak hero. agar dia dapat balas dendam. Sughairi bertanya membunuh sahaja? "juga mencuri", beliau bertanya lagi, ada minum arak? "kalau singgah di bar, boleh minum", tapi tiada melibatkan perempuan? "ada juga, dia naik sekali dalam kereta yang sama. singgah minum dan tukar baju" Sughairi mengulang lagi hero dalam games ini membunuh dan mencuri yang ditegah dalam syariah islam. ditambah lagi dengan minum arak dan bersama perempuan ye?. kanak-kanak itu menggangguk!

kemudian, Sughairi menjelaskan kepada penonton (tempat lain), beliau memberitahu larangan bukanlah jalan terbaik untuk menegur anak-anak, mungkin mereka akan mengikut kawan dan boleh buat diluar pengetahuan kita. bersembanglah dan berilah penjelasan kepada anak kita kenapa tak boleh agar dia timbul kesedaran sendiri. beliau mengulas lagi satu ayat (tak pasti ayat penuh): "Allah merahmati keluarga yang mendidik anak-anaknya dengan perkara kebaikan."http://www.arabnews.com/node/303918

Tiada ulasan: