Selasa, Oktober 18, 2011

iklan boleh percaya ke?

aku ragu-ragu dengan iklan ini. sebab itu aku bertanyakan adakah iklan ini boleh dipercayai?

ada keratan akhbar.
akhbarnya adalah dari majalah hiburan URTV oleh Mama Juwie.

tiada laman web tetapi hanya nombor telefon. apa pandangan anda? adakah iklan ini benar, atau cubaan menipu?

2 ulasan:

ainzoo berkata...

Mmg tak nak percaya especially yang minta bantuan sebegini. Walaupun ada kemungkinan betul, sebaiknya jangan ambil risiko sebab ada pihak2 yang ambil kesempatan dengan niat ikhlas kita.

Niat kita memberi sumbangan adalah untuk meringankan sedikit beban kepada golongan yang kesusahan. Tapi, andainya bantuan itu tidak sampai kepada mereka yang sepatutnya, pasti sia-sia. Yang untung hanya lah pihak yang bermuka2.

Boleh percaya kepada iklan yang minta sumbangan derma sekiranya ada nombor pendaftaran yang kita boleh rujuk untuk memastikan kesahihan.

Iklan dengan sekadar no telefon seharusnya dicurigai 100% ...

Kalau nk tengok contoh iklan minta sumbangan yang betul2 sila search PEMBELA di Facebook dan juga di link ini --> http://pembelasp.blogspot.com/

Ni contoh je.. salah satu badan kebajikan yang betul2 boleh dipercayai... (hahah..akak promote ni...)

LakaranMusimBunga berkata...

kak ain.
mula-2 rasa biasa tapi bila tengok balik, macam tak kena je iklan ni.
tapi insyaAllah akan lebih berhati2 dan menyumbang kepada yang lebih diyakini.
terima kasih juga atas info akak.