Selasa, Oktober 30, 2012

kadang rasa nak minta tolong...

"... tapi tak tahu nak minta tolong kat siapa"

ye aku yakin, Allah lah tempat sebaik-baik mengadu. mengadu kepada manusia kadangkala tak tercapai apa yang kita harapkan. bercerita dengan manusia mungkin sahaja akan dikhianati, mungkin sahaja akan dihampakan.

tetapi setiap manusia. pasti perlukan seseorang untuk diluahkan. begitu juga pentingnya seorang atau lebih sahabat yang baik bersama kita. sahabat yang baik ini akan sentiasa menjaga dan menasihati kita. namun, kalau diri sendiri pun masih tak punya sahabat untuk dikongsi bersama? ...

ada kawan cakap ".. sebab tu kena cari seseorang akan sentiasa bersama kita". dengan erti kata lain seorang  isteri. ye.... benar. tetapi aku tutup kehendak beristeri ini dulu. menghormati nasihat ibu bapaku dan soal calon aku serahkan kepada Allah. (kadangkala bila kita kata serah kepada Allah untuk pilihkan untuk kita, tapi kadang diri ni rasa hina sangat. muka tak malu). kita tak pernah nak serah jiwa raga untuk Allah. hmm...

menjadi seorang pemimpin itu seronok, sebab kita dapat mengasah bakat. tapi jika asyik-asyik kita sahaja yang terasah bakat, anak buah macam mana? nampak sangat bakat seorang pemimpin, bukan sekadar buat mesyuarat, suruh buat ini dan itu kepada anak buah. tetapi seorang pemimpin tugasnya adalah untuk menjadi guru (coach) yang akan membentuk dan memandu anak buah nilai berdikari, mampu fikir sendiri, berkerjasama dalam satu kumpulan dan memainkan peranan masing-masing. pernah terpukau dengan kata-kata "seorang yang ingin menjadi pemimpin yang cemerlang, dia akan dengan kehendak sendiri akan menawarkan diri (tanpa perlu dipaksa-paksa). dia yakin akan kemampuan diri dan akan cuba berusaha perbaiki diri." aku rasa aku hanya syok sendiri. semua orang nak join program, best.. best.. best!! tapi persediaannya bukannya mudah... perlulah pengorbanan, pergi sana sini, beli barang, kertas kerja, promosi. hal sibuk urusan belajar, ada assignment, ada labwork, ada tesis.... "haah, saya seorang saja yang free. takpe biar saya buat semua". penat lah kawan. apa guna team kalau tak dapat teamwork. bila sorang buat semua kerja, yang lain cuma sikit-sikit, mana adilnya dalam sekumpulan. "kita segan nak bebankan orang lain. dia tak minta, takkan kita nak paksa." kita offer diri untuk buat semua tu, ingatkan ada yang nak bantu, tetapi hanya diam membatu.. lega...

letak jawatan tengah jalan. kalau manusia boleh letak jawatan tengah jalan, ohai! bestnya jadi manusia sahaja. taknak lah jawatan khalifah ni.

kadang rasa nak minta tolong.... tapi bila semua asyik melarikan diri, siapa lagi aku nak berkongsi?
kepada blog yang usang ni, dengan pengunjungnya yang aku tak kenal siapa...

rindu suasana usrah. hakikat hati meronta untuk sertai dan aktif kembali. tetapi tiada siapa yang bertanya dan ambil tahu. ada yang label futur, ada yang masih mengharap, ada yang malas layan. hakikat aku rindu....terutama rindu usrah bersama seorang naqib di baituna. selepas itu mencari tetapi... tiada sepertinya.

terbang seperti burung bebas kadangkala semakin kita terbang tinggi, kita lihat di bawah kita pasti merindui tanah juga.

mengadu pada manusia. persepsi tetap persepsi. anda sudah baca, anda boleh tahu hati ini sedang meminta pertolongan sesama manusia.

p/s: merindui seorang sahabat jauh di mata, dekat di hati....


... tetapi dia tak tahu hati ini merinduinya. moga doaku sampai untukmu di sana.

Tiada ulasan: