Rabu, September 28, 2011

making room for others

dah lama sangat aku tak kemas kini.
serius rasa sesal dalam diri ini.
"Ya Allah kurniakanlah aku kesempatan dan semangat untuk aku menulis dan berkongsi pengalaman dengan sahabat2ku di blog ini"

1. aku mengenal sedikit tentang seorang ini dan ingin mencontohi sikapnya yang serba ingin tahu [akan google istilah yang tak difahami], istiqamah dalam melakukan sesuatu pekerjaan dan tidak bertangguh.

serius, aku berkenalan dengan beliau hampir 2 bulan, setiap kali dia tak faham/tak pernah dengar istilah, dia akan cepat2 cari peluang untuk cari makna istilah tersebut. aku tak sebagitu. kadang aku hanya cakap tak tahu dan aku tak berusaha untuk mengambil tahu. sebabnya, ia tak berkaitan dengan diriku. tetapi dia, sangat2 bagus.

apabila ada pekerjaan untuknya dia akan lakukan dengan 'gradually' beransur-ansur yang terancang sebelum tarikh tamat pekerjaan itu. meskipun sehari dia sempat buat sejam pun tetapi dia akan buat berterusan. bagusnya.

lagi satu, jika bukan masa bekerja juga (malam), dia akan menggunakan kemudahan internet untuk menimba ilmu. aku tak manfaatkan masa malamku untuk menimba ilmu kerana hanya fikir malam untuk berehat. tetapi bezanya, esok dia lebih berilmu. aku cemburu. aku hampir 10 bulan mahu memahamkan bidang itu, dia sudah faham hampir sebulan.

aku cemburu dan akan cuba mencontohi sikapnya. bukan faktor dia tidak banyak fokus kerja, tetapi faktor pengurusan masa. ye! siapa? rahsia la...

2. Making rooms for others. Allah will make space for you.
luangkan masa untuk lihat video ini. sangat bermanfaat untuk anda.
aku bila lihat video ini tanpa gangguan lain, aku merasa terkesan dengan nasihat sahabat ini. aku juga cuba mengaitkan diri untuk mengamalkannya. imaginasi. terasa sangat2 ingin mempermudahkan orang lain. jom!

Tiada ulasan: